Selecteer een pagina

“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.” Deze uitspraak ken ik van een ansichtkaart. Je kent ze wel, van die kaarten met inspirerende spreuken op. Met een snelle zoektocht op Google kom ik erachter dat dit een Afrikaans spreekwoord is. “Interessant en super internationaal”, schiet door mijn hoofd, “dat past wel mooi!”

Ik vind samenwerking mooi klinken en enorm belangrijk. Tegelijkertijd vind ik het niet vanzelfsprekend en soms een moeizaam proces. Echter niet in het mooie samenwerkingsinitiatief waar ik dit schooljaar aan mag deelnemen. Een initiatief dat enthousiast en voortvarend is opgepakt en uitgewerkt door collega Ellen Geerts van het Deltion College.

In november 2019 organiseerde het NA Erasmus+ een interessante TCA (Transnational Cooperation Activity) over professional development of staff in VET. Een 2-daagse bijeenkomst van coördinatoren internationalisering uit Europa en enkele Nederlandse HR-medewerkers. Afsluitend zaten de Nederlandse collega’s nog even bij elkaar om te spreken over een verdere vervolg samenwerking op dit thema. In januari 2020 was de eerste bijeenkomst een feit. Er volgden – na deze eerste brainstormsessie – nog twee bijeenkomsten waarin de werkgroep steeds scherper kreeg hoe internationaliseringscoördinatoren en HR samen aan de professionalisering van medewerkers willen en kunnen werken.

In september 2020 is het vervolg op het gebied van HR en internationalisering ingezet: een pilot van drie bijeenkomsten waarbij de werkgroep aan drie producten wilde werken:

  1. Een interactieve menukaart met internationaliseringsactiviteiten
  2. Een internationaal competentie overzicht van de medewerker
  3. Aan de hand van en de internationale ontwikkelmogelijkheden van een medewerker zichtbaar maken d.m.v. een matrix, een model of een praatplaat. Het document gaat dienen als mogelijke gespreksstarter of gesprekstool, dat goed aansluit bij het huidige functiehuis en de functioneringsgesprekken.

Al snel bleek dat Nuffic bezig was om één en ander te ontwikkelen in lijn met de genoemde producten. Zo groeide het idee om ook Nuffic uit te nodigen bij de bijeenkomsten van deze werkgroep. Op die manier kreeg Nuffic een mooi platform om de producten die ze aan het ontwikkelen waren te toetsen en de werkgroep kreeg met de deelname van Nuffic een partner die – vanuit haar centrale rol op het gebied van internationalisering in het Nederlandse onderwijsveld – bijdraagt aan de ontwikkeling van producten passend bij en voor het gehele mbo-veld.

De werkgroep is voortvarend en enthousiast en heeft actief bij kunnen dragen aan een eerste resultaat: de interactieve internationaliseringskaart ontwikkeld door Nuffic (https://www.nuffic.nl/sites/default/files/2021-01/internationaliseringskaart-mbo-voorbeelden-uit-de-praktijk.pdf). Ook krijgt de samenwerking een vervolg met drie bijeenkomsten tussen januari en juni 2021. Sterker nog, er sluiten nog eens 7 mbo-scholen aan. Vooral dat laatste laat mij zien, dat mensen graag willen samenwerken, over de grenzen van hun eigen organisatie heen, op een thema dat voor iedereen van belang is: het betrekken van HR bij internationalisering in het mbo.

De uitspraak “If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.”, hier dus van toepassing. Althans als het gaat over het verder komen. Maar…. ik denk dat de kracht van deze werkgroep niet alleen zit in het samen verder komen. Ik denk ook dat juist een samenwerking als deze ervoor kan zorgen dat er beweging komt binnen de betrokken mbo-scholen, een beweging die misschien wel sneller komt net door een samenwerking als deze. Docentprofessionalisering in internationalisering is van belang, maar ook nog een relatief nieuw onderwerp. Door de handen ineen te slaan, kan het onderwerp wellicht sneller de aandacht krijgen die het verdient.

Dank Ellen!