Selecteer een pagina

Vorig jaar schreef ik in mijn blog “Zelf ervaren” over een internationaal keuzevak van mijn master Onderwijswetenschappen. Voor dit vak heb ik een samenwerkingsproject uitgevoerd met studenten van Finse en Duitse universiteiten. Nu waren wij als college ook al langere tijd op zoek naar een Scandinavische samenwerkingspartner op het gebied van gezondheidszorgonderwijs. Toen ik dat in de groep gooide, stelde een Finse student voor om ons verzoek in haar netwerk uit te zetten.

Bijna een jaar later kan ik het volgende melden: over een paar weken vliegen we met een groep van 10 medewerkers uit ons college naar Finland voor een studiereis. We gaan kennismaken met elkaar en de mogelijkheden voor samenwerking verder verkennen. Aangezien mijn collega via haar netwerk ook een Finse partnerschool heeft gevonden, kunnen we twee mbo-scholen bezoeken tijdens onze reis. De voorbereidingen zijn in volle gang, we hopen veel van en met elkaar te leren en hier na de tijd een mooi vervolg aan te kunnen geven.

We weten dat internationalisering kan bijdragen aan verschillende doelstellingen, denk aan de beheersing van talen, het leren van andere perspectieven en het versterken van een begripvolle houding naar anderen. Naast deze persoonlijke en interculturele doelstellingen, werken we hier ook aan het inzetten en opbouwen van een internationaal netwerk. Dit soort netwerken kun je op allerlei manieren vergroten: op je werk, op vakantie of, zoals nu, via een opleiding. Ik daag je uit om hier eens bewust naar te kijken: wie zitten er in jouw netwerk en met wie ga jij een samenwerking aan?