Selecteer een pagina

In februari zijn we binnen het MBO College voor Gezondheidszorg gestart met een professionele leergemeenschap. We werken samen aan de voorbereiding en uitvoering van een online samenwerkingsproject tussen studenten van onze zorgopleiding en studenten uit het buitenland. In de professionele leergemeenschap zitten twee docenten, een beleidsadviseur, twee functionarissen internationalisering, een onderwijskundige, de practor en ik als docent-onderzoeker. We hebben een mooie mix van personen met verschillende achtergronden en ervaringen. In de eerste sessie hebben we aan de hand van afbeeldingen en verhalen met elkaar gedeeld waarom wij internationalisering in het mbo-onderwijs belangrijk vinden en wat internationalisering voor ons betekent. Als ik nadenk over de kern van internationalisering kom ik uit bij termen als ontmoeting en verbinding en in die eerste sessie heb ik mijn verhaal gedeeld over een bijzonder contact dat ontstaan is in Malawi.

In 2018 maakte ik mijn eerste reis naar Malawi met het World Teacher programma van Edukans. Op één van de scholen waar ik met onze lokale collega’s samenwerkte, kwam ik in contact met Phenia, een meisje uit groep 7 van de basisschool. Samen met haar leerkracht gaf ik een les waarin Malawiaanse en Nederlandse dansvormen centraal stonden. Nadat ik werd ondergedompeld in de lokale dansen van Malawi, mocht ik een Nederlandse polonaise uitvoeren met zo’n 100 enthousiaste kinderen. In de drukte brak het emmertje dat Phenia gebruikte om water te halen voor haar familie. Ik kocht een nieuw emmertje voor haar en zij maakte voor mij een armbandje van groen touw. Dit armbandje heb ik een jaar gedragen, tot ik Phenia opnieuw ontmoette tijdens mijn tweede reis naar Malawi. Zij zat toen in groep 8 en was bezig met de eindexamens van de basisschool. Het armbandje heb ik na een jaar losgemaakt en aan haar teruggegeven. Tijdens de laatste examens hoopten we dat het haar geluk zou brengen. Inmiddels weet ik dat Phenia haar examens heeft gehaald en nu op de middelbare school verder aan het studeren is. Ondanks dat we 8000 kilometer van elkaar verwijderd zijn, voelt het alsof de afstand toch iets kleiner is geworden.

Phenia en ik hebben meer gedeeld dan een armbandje. We zijn in gesprek gekomen met elkaar, hebben vragen gesteld, geluisterd, verhalen en ervaringen gedeeld. Het was waardevol en leerzaam voor ons allebei. Deze ontmoeting staat symbool voor wat internationalisering voor mij betekent. Door in contact te komen met mensen uit andere landen of met andere culturen, kun je verbindingen leggen en afstand verkleinen. Daar ligt voor mij de kern. Waardevolle ontmoetingen kunnen over landsgrenzen gaan, maar ze kunnen zeker ook plaatsvinden binnen een klaslokaal. Ze kunnen groot en klein zijn. Ontmoetingen zijn overal, verbindingen liggen voor het oprapen, internationalisering is voor iedereen.