Selecteer een pagina

De week van 15 tot 19 november stond bij ROC van Twente in het licht van internationalisering. Het was namelijk de “Week van de Internationalisering”, met als thema “Let’s meet!” Helaas werden de vrijdagavond voor de start enkele Corona-maatregelen getroffen die het fysiek ontmoeten bemoeilijkten. Door de goede organisatie kon de week wel doorgang vinden.

Programma en groei

Het oorspronkelijke programma bestond uit verschillende soorten activiteiten, voor studenten en docenten. Een gebalanceerd programma met activiteiten georganiseerd op centraal niveau en activiteiten georganiseerd op MBO College-niveau – soms toegankelijk voor deelnemers vanuit het hele ROC.

Een greep uit de activiteiten:

  • Informatie over financiering voor buitenlandervaringen (Erasmus+)
  • Een keynote over het belang van internationalisering
  • Een forumdiscussie met een docent, een student, Joost Jong (de keynote spreker), de voorzitter van het college van bestuur en de practor internationalisering.
  • Een spel waarbij studenten zich bewust worden van interculturele ontmoetingen en wat daarin gebeurt

Voor ieder wat wils!

En mooi om te weten: er is een blijvend tastbaar symbool geplant: de Erasmusboom. Deze boom is aan ROC van Twente gegeven bij de toekenning van Erasmus voor de periode 2021-2027. Een mooi symbool voor groeiende internationale verbondenheid.

 

Aandacht voor internationalisering

Een week van de internationalisering zet internationalisering in de kijker binnen je organisatie/ ROC. Het creëert een momentum waarop het thema centraal staat en even door iedereen gezien kan worden. Het laat zien dat internationalisering als thema belangrijk is voor de organisatie. Uiteraard is het niet de bedoeling dat internationalisering alleen dan onderwerp van gesprek is. In tegendeel, het is vooral de week om nieuwe gesprekken te laten ontstaan. Om vanuit inspiratie verder te groeien.

Potentie

Tegelijkertijd legt het ook bloot waar de potentie (nog) zit. Wat er nog te bereiken is. Er is enorm veel potentie binnen ROC van Twente. Er gaan studenten naar het buitenland, op stage of excursie. Vol verhalen en (persoonlijke) ontwikkeling komen ze terug. Geïnspireerd om hun verhalen te delen en zo ook anderen te inspireren. Collega’s die ervaringen hebben met verschillende culturen en/ of ervaringen in het buitenland. Ervaringen die ze mee hun lessen innemen. Collega’s (docenten, managers en ondersteunende collega’s) en studenten met visie, met ideeën, met gedachtes over de kwaliteit van ons onderwijs en de voorbereiding van onze studenten op de internationale wereld. Toch lijkt internationalisering nu nog maar van een select groepje mensen te zijn. De vraag waar we nog mee over na willen denken is dan ook: “Hoe zorgen we ervoor dat internationalisering van iedereen wordt?”

Let’s meet

Het thema sluit enorm mooi aan bij de visie van het practoraat dat “ontmoeten” van groot belang is bij de ontwikkeling van interculturele competenties. Ontmoeten van mensen die je normaliter niet zomaar ontmoet. Ontmoeten van een ander land omdat je daar op bezoek gaat. Of ontmoeten van studenten uit een ander land omdat je daarmee in gesprek gaat (online of face-to-face). Ontmoeten in de zin van het horen van en luisteren naar verhalen van de ander; echt ontmoeten dus.

Als practoraat willen we ook graag in gesprek met onze collega’s. We willen alle stemmen horen. Waar denk jij aan bij “internationalisering”? Wat vind jij daarvan? Moeten we daar aandacht aan besteden binnen ons ROC en onze opleidingen? Waarom wel of waarom niet? We horen je graag! Dus als je zin hebt in een bakje koffie en graag met ons in gesprek wil, laat het ons weten door hierop te klikken. Wij staan ervoor open!